Szolgáltatások

5 kérdés a lakásfelújítási támogatásról

Sokaknak van szükségük az akár 3 millió forintos vissza nem térítendő lakásfelújítási támogatásra. Az igényléshez azonban érdemes tisztában lenni a fontosabb részletekkel. Öt kérdés-válasz formájában megmutatjuk őket.

 

Csak házaspárok igényelhetik?

Nem. Ellentétben például a babaváró hitellel, az otthonfelújítási támogatást egyedülállók is igényelhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek. Vagy akik élettársi kapcsolatban nevelik a gyermeket. A lényeg, hogy a támogatás egyszer kérhető.

Van valamilyen jövedelmi feltétele az igénylésnek?

A lakásfelújítási támogatást olyanok kérhetik, akik legalább egy gyermeket nevelnek. Tehát alapvetően nem jövedelemhez kötött a lehetőség. Ugyanakkor az igénylőnek minimum egyéves társadalombiztosítási (tb) jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ha házaspár vagy élettársak igénylik, akkor az egyiküknek.

Mekkora támogatást kaphatok?

Az otthonfelújítási támogatás összege legfeljebb 3 millió forint. Az igénylő kérhet ennél kevesebbet is.

Már a felújítás kezdete előtt megkapom a pénzt?

Nem, az állami támogatás utófinanszírozású. Az igénylőnek ki kell fizetnie a felújítás teljes költségét. Az állam később, a számlák bemutatása után folyósítja az összeget.

Ha nincs pénzem, akkor lemaradok róla?

Van megoldás erre a helyzetre is. Akinek szüksége van rá, támogatott lakásfelújítási hitelt vehet fel. Ebből kifizethetőek a munkálatokat. Amikor pedig az állam folyósítja a lakásfelújítási támogatást, akkor az összeg automatikusan csökkenti a fennálló tőketartozást.