kenyer
Egyéb

Milyen okai lehetnek a gluténérzékenységnek?

gluténérzékenység egy olyan autoimmun betegség, ami könnyebben manifesztálódhat olyan embereknél, akiknek a családjukban van már olyan tag, aki nem tudja megfelelően megemészteni a glutént. A gluténérzékenység a búza, árpa, rozs vagy zabban található glutén miatt alakulhat ki. A lisztérzékeny, más néven gluténérzékeny emberek a fent említett gabonaféléket fehérjéinek köszönhetően allergiás reakciókat érzékelhetnek. Az érzékeny emberek szervezete sajnos nem képes feldolgozni az anyagot ezért fogyasztásuk során a szervezetük ellenanyagot termel és beindul az autoimmun folyamat. A vékonybél egy szakaszára terjed ki az érzékenység hiszen a bélbolyhok károsodnak. A károsodás során a bélbolyhok ellaposodnak és súlyos esetekben el is halnak. Ezután kialakul a felszívódási zavar.

Ez a betegség sajnos nem gyógyítható, csak kezelhető. Megállítani és megelőzni sem lehet. A szigorú gluténmentes diéta fenntartásával az érzékenység kezelhető. Ezeknek a diétáknak a lényege, hogy csak minimális mértékben kerül glutén a szervezetbe, így az érzékenység nem tud a felszínre törni. A tünetek megszűnnek és a különféle szövődmények is csökkennek. A következő szövődményekkel lehet számolni gluténérzékenység esetén: pajzsmirigyproblémák, cukorbetegség, csontritkulás, meddőség, rosszindulatú daganatos megbetegedések. Megfelelő diéta mellett a szövődmények kialakulása megelőzhető.

 

A lisztérzékenységben szenvedők száma Magyarországon is egyre nő, a cöliákia már a népesség akár 2 százalékát is érintheti. Erről az érzékenységről sokan mit sem sejtenek. A betegség tipikus tüneteire érdemes figyelni, ez a hányás, a fogyás vagy a hasmenés és haspuffadás. Kezeletlen cöliákia neurológiai, ízületi vagy nőgyógyászati problémák hátterében is állhat. Sokan tünetmentesen élnek, így ezekben az esetekben egy véletlen vizsgálat deríthet fényt a betegségre. Mivel a betegségnek nincsenek külső jelei, így nagyon nehéz felfedezni az érzékenységet. Az életünk során ez a betegség bármikor elkezdődhet, egyáltalán nincsen korosztályhoz kötve. Folyamatos szűrésekkel azonban időben elkapható és megkezdhető a megfelelő étrend alkalmazása. Ezt az étrendet egy egész életen át kell tartani. A pékség webáruházában minden fontos alapanyagot megtalálhatunk, amelynek segítségével akár otthonunkban is elkészíthetjük a diétás ételeket.

LEAVE A RESPONSE

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük