kályhák
Webáruház

A kályhák egyik legkorszerűbb típusa

A fűtőberendezések számtalan változáson mentek át az elmúlt 20 évben. A szakma egyik innovációját a hőtárolós kályhák jelentik. Habár egyszerűbb formában ezek régebben is léteztek, Magyarországon csak a modernebb darabok kezdtek el terjedni az elmúlt 5 évben. De pontosan milyen eszközökről is van szó?

Hogyan működnek ezek a berendezések? Aki nagy üvegfelületen szeretné élvezni a tűz látványát, ki akarja használni a kályhák vitathatatlan érdemeként ismert légfűtés előnyt, az a hőtárolós típust kell válassza. Sőt, mindezek mellett nem szükséges lemondani a cserépkályha nyújtotta hőtároló kapacitásról sem. Igazából egy hibrid megoldásról van szó, ami ötvözi a régebbi kályhák és korszerűbb kandallók megannyi előnyét.

A szerkezet kétségtelenül komfortosabb és hatékonyabb a hagyományos megoldásoknál. A rendszer egyik fő pozitívuma, hogy képes a gyors felfűtésre a légfűtéses elvnek hála úgy, hogy közben a tűz látványa teljes mértékben kiélvezhető. Sőt, a kályhák felső részében elhelyezett hőtároló blokk felmelegszik és alacsony intenzitású tűz esetén is biztosítja a kellemes meleget akár órákon át.

Öntöttvas kandalló: a 21. században is beválik?

Az öntvény kandallókályhák sokak szemében még mindig a legbiztosabb megoldást jelentik, amikor a fűtésről van szó. Pedig a technológiák és gyártási megoldások sokat változtak az elmúlt évtizedekben, így az öntöttvas kandalló gyakran már nem tudja felvenni a versenyt a legújabb fűtési rendszerekkel.

Azonban az tény, hogy a szerkezetének és a fő alapanyagának köszönhetően igen gyorsan képes átmelegedni. Sőt, a bordázott kialakításnak hála, sokkal egyenletesebb és erőteljesebb hőleadásra képes, mint a méretileg hasonló, de eltérő működésű berendezések.

Az öntöttvas kandalló mellett szól még, hogy ha rendeltetésszerűen van alkalmazva, akkor sokáig megbízható és hatékony marad. Persze tudni kell, hogy az öntvény technológia nem teszi lehetővé az olyan változatos formai és technikai megoldások kivitelezését, mint amit a lemezes verzióknál megfigyelhet az ember.