Szolgáltatások

Ezeket érdemes tudnod a gyepszellőztető gépek használatáról

Érkezik a tavasz. Nemcsak a hobbikertünkben akad sok tennivaló, hanem a házunk táján is, legalábbis ha azt akarjuk, hogy ne csak éldegéljen, hanem hogy igazán szépen nőjön és gyarapodjon a gyepünk. A téli időszak után különösen fontos szerepük van a gyepszellőztetőknek. És mire is való és hogyan kell használni a gyepszellőztető gépeket? Nézzük meg!

 

Kezdetben vala a kézi erő…

A gyepszellőztetés jóval korábbi tevékenység, mint az ehhez kapcsolódó gépek megjelenése. A locsolás és fűnyírás mellett erről a ritkábban ajánlott munkáról sem szabad elfeledkezni. Kézi erővel egy vasvillához hasonló géppel lazíthatjuk fel a földet, miközben megszabadulunk a fű elhalt gyökereitől is. Ez azonban körülbelül úgy viszonyul a gépek használatához, mint a gyaloglás vagy legfeljebb a kerékpározás az autózáshoz. Mint tudjuk, a gyaloglás nem a leggyorsabb és kényelmesebb módja mondjuk Budapestről eljutni Kecskemétre: a legkisebbnél egy kicsit nagyobb kertnél érdemes lehet egy gyepszellőztető gép vásárlásán elgondolkodni.

 

Hogyan kell elképzelni egy gyepszellőztető gépet?

A gyepszellőztető vagy fűlevegőztető gép általában úgy néz ki, mint egy fűnyíró, négy kereke van, tolni kell magunk előtt és van rajta egy elektromos (kábellel vagy akkuval működő) vagy egy benzines motor. Igaz, léteznek két kerekű változatok is, ez utóbbiakat már nem tévesztenénk össze egy hagyományos fűnyíróval.

 

És mire is való, hogyan működik ez a gép?

Gyakorlatilag megújulni segítünk a fűnek, méghozzá úgy, hogy fellazítjuk a földet és az elhalt gyökerektől megszabadulunk. Elsőre bonyolultnak hangzik (hogyan is jutunk el a gyökerekig!?), de a gépek megoldják ezt a problémát, nekünk mindössze sebességbe kell állítani, és tolni kell a készüléket. Léteznek kisebb és nagyobb munkaszélességű masinák is.

 

Milyen gyakran ajánlják a szellőztetést / levegőztetést?

Miután fűmagot vetettünk (ha nem csak kiszórtuk, hanem egy kicsit dolgoztunk is a földdel előtte), akkor már nincs szükség talajlazításra, elhalt gyökerek pedig szintén nincsenek még, amelyektől meg kellene szabadulnunk.

Ezen az egyszeri alkalmon kívül egyesek évi egyszer, mások évi kétszer ajánlják a gyepszellőztetést.

 

Vannak „utómunkálatok”?

Miután elvégeztük a levegőztetést, szórjunk tápanyagot a talajra, majd locsoljuk meg a gyepet. A növények világában egészen gyorsan, néhány hét után látni fogjuk a pozitív eredményeket, az üdén növő füvünkön.

 

Mennyi az annyi: milyen áron lehet gyepszellőztető gépet vásárolni?

Az árak körülbelül 30.000 Ft és 200.000 Ft között mozognak. Ez elsőre meglepő lehet, de aki ismeri a fűnyírók árait, tudja, hogy a skála itt még viszonylag kicsinek mondható. Az árbeli különbségek a motorok típusától (kábeles elektromos, akkus elektromos, benzines) nagyban függnek. Érdemes szakértővel konzultálni, hogy melyik gép lesz a leginkább megfelelő számunkra (és esetleg ismerőseink számára, ha nem bánjuk kölcsönadni a gépet).

LEAVE A RESPONSE

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük