Webáruház

Tájékoztató a szukák tüzeléséről

A tüzelés idején a nőstény kutya termékeny és fogamzóképes. Előfordulhat, hogy a kutyája vérzik a szeméremtestéből, a kan kutyákhoz ragaszkodik, vagy a megszokottól eltérően viselkedik.

Hat hónapos korában a legtöbb kutya átesik az első tüzelésen, de ez évről évre változik, és akár két és fél évig is eltarthat. A legtöbb kutyának hat-hét havonta (körülbelül évente kétszer) lesz egy tüzelése. A kutyák egész életük során tüzelnek, kivéve ha ivartalanítják őket, ekkor ugyanis nem hoznak világra utódokat.

A kutya ivarzása nem fájdalmas, de nyugtalanná, rossz közérzetűvé, rosszkedvűvé teheti a kutyát. A vérzés, a tüzelés során, azt jelzi, hogy a legtermékenyebb állapotban van. A kutya menstruációja egyszerűen a véráramlásának fokozódása, ami a legtermékenyebb időszakában felerősödik.

 

Mennyi idősek a kutyák, amikor átélik az első tüzelésüket?

A kis termetű kutyáknak korábban van az első tüzelésük; egyes kutyák akár két és fél évesek is lehetnek az első alkalom megtörténtekor.

 

Milyen gyakran vannak tüzelnek a kutyák?

A legtöbb kutya hat-hét havonta egyszer (évente kétszer) tüzel. Ha kutyájának rendszertelenül vannak időszakai, beszéljen állatorvosával. Ahogy öregszenek (de még fogamzóképesek), a kutyák ciklusai hosszabbak lesznek.

 

Mennyi ideig vérzik a tüzelő kutya?

Egy tüzelő kutya általában körülbelül 10 napig vérzik. Egyes kutyák rendkívül erősen, míg mások csak enyhén fognak vérezni.

 

Irányelvek a gondozáshoz

Vérzékenysége idején kutyája lehet, hogy rosszul érzi magát, úgy is mondhatnánk a hormonok röpködnek. Ha szórakoztatjuk, eltereljük a figyelmét, az segít neki, hogy jól érezze magát és nyugodt legyen.

Vigyük el sétálni (más kutyáktól távol), hogy nyugodt legyen. A játék és a házban való elfoglaltság biztosítása (például játékokkal) boldoggá és nyugodtá teszi.

A nem kívánt vemhesség elkerülése érdekében felügyelnie kell a kutyát a tüzelése idején, pórázon kell tartania, és a séták során távol kell tartania más kutyáktól, kerülnie kell, hogy egyedül hagyja az udvaron, de a legbiztosabb módszer az ivartalanítás, amit minden esetben javaslunk, ha nem a szaporítás a cél.

 

A vérzés megelőzése otthon

A legjobb módszer a tüzelőbugyi alkalmazása, ezzel megvédhetjük a szőnyeggel borított területeket, kanapékat és ágyneműt a nem kívánt foltoktól. Fontos, hogy a tüzelőbugyi higiéniai termék, ezért a betétjének cserélése, illetve a termék rendszeres fertőtlenítése, tisztítása elengedhetetlen, hogy a kutya és a vele érintkező emberek egészségesek maradjanak.