Szolgáltatások

Edzőterembe milyen alapvető felszereléseket vigyünk?

Az edzőterembe mindenkinek szüksége van néhány fontos dologra, ilyen a sportcipő, a kényelmes ruha, az edzésre alkalmas kesztyű, és a törölköző. Esetleg ott lapulhat az edzőtáskában egy csukló- és térdszorító vagy egy súlyemelő öv is. Felmerülhet a kérdés, hogy ezeket a felszereléseket kezdőként is használjuk-e, és hogyan tudunk velük hatékonyan edzeni.

Kezdőként is használjuk ezeket a felszereléseket?

Kezdőknek az alapfelszerelésen és a kesztyűn kívül nem szükséges más felszerelést használnunk a konditeremben. De mégis miért? Ezek a felszerelések segítenek átvenni a terhet a különböző testrészeinkről, ezáltal nagyobb súlyt is könnyebben tudunk emelni. Hátránya, hogy ilyenkor az érintett testrész nem dolgozik olyan mértékben, mintha felszerelés nélkül csinálnánk a gyakorlatokat. Erre jó példa, hogy a guggolási feladatok során használt térdszorító elveszi a terhelést, ellenben segítség nélkül erősíthetnénk a térd ízületeit.

Nem mindegy, hogy mikor alkalmazzuk őket

Amennyiben az a célunk, hogy egyre erősebbek legyünk, és minél több súllyal végezzük a különböző gyakorlatokat, biztosan szükségünk lesz szorítóra, amivel nagyobb súlyt leszünk képesek megmozgatni. A szorítók csoportjába tartoznak a csukló, könyök- és térdszorítók, de fontos megemlítenünk, hogy használatukat nem érdemes túlzásba vinni. Nem célszerű, ha a szükségeshez képest túlzottan kíméljük magunkat, mert egy idő után elgyengülhetünk. Ajánlott a szorító felszereléseket nagyon nagy súlyoknál használni, főleg amikor több sorozatot szeretnénk végezni.

 

Mi a helyzet a súlyemelő övvel?

A teljesítményünkre hatással van az öv használat, hiszen segít a testtartásban, valamint mérsékeli a törzs mozgását. Segítségével gyorsabban végezhetjük a gyakorlatokat, ami azt jelenti, hogy az izmot érő terhelés kisebb. Tehát, ha az izomnövelés a cél, akkor nem szükséges súlyemelő övet túl gyakran használni. A nagy súlyoknál azonban valóban előnyös, hiszen általa szabályosabban tudjuk elvégezni a gyakorlatokat.

Az öv véd a sérülésektől

Nem elhanyagolható szempont a gerinc védelme, ebben pedig segítségünkre lehet az öv. Megelőzhetjük a sérüléseket vele, főleg akkor ajánlott használni edzés közben, ha gerincferdülésünk van. Ezzel szemben hasznos lehet számodra, ha öv nélkül is gyakorolsz, hogy javíts a testtartásodon.

A felszerelések között szerepelhet a gurtni

Elsősorban a húzó gyakorlatoknál előnyös, amikor a karunkon akarunk dolgozni. A gurtni abban segít, hogy átvegye a terhelés bizonyos részét, továbbá garantálja, hogy a karunk megfelelően át legyen mozgatva. Mint minden felszerelésnél, a gurtninál is érdemes mértéket tartanunk, hogy véletlenül se csökkenjen az alkarunk erőssége. Itt is fontos hangsúlyozni, hogy a nagyon nagy súlyoknál célszerűbb használni.

 

Annak, aki edzőterembe jár, hihetetlen sok dologra kell odafigyelnie. A megfelelő felszereléseken túl más is fontos. Például az, hogy minden edzést bemelegítéssel kezdjük el. Ezzel megelőzzük az esetleges sérüléseket, és biztosan jobban fog esni az edzés, mint amikor azonnal belecsapunk a közepébe. Ha sikerült átgondolnod, hogy melyek a számodra ideális eszközök, amiket magaddal kell vinned, ne feledkezz meg a minőségi konditerem megtalálásáról sem! A Brill Fitness egy kiválóan felszerelt edzőterem, ahol mindent megtalálsz, ami a fejlődésedhez szükséges!