Szolgáltatások

Energetikai tanúsítvány kérni nem nehezebb, mint túrázni

Én borzasztóan szeretek túrázni, kirándulni járni – és ti?

Már az egyetem alatt megszerettem ezt a fajta mozgásformát, barátaimmal kaptunk rá és ez hosszú távon meg is maradt – a barátságok és a túrázás szeretete egyaránt. Nagyon sok helyen fordultunk már meg a könnyebbektől az igazi kihívásokig, sőt attól sem riadtunk vissza soha, hogyha éppen külföldön találtunk szimpatikus helyet – persze ezek normál esetben költségesebbek voltak, de inkább vártunk, jól terveztünk és többnyire egészen meglepően alacsony árakon ki tudtuk alakítani kisebb-nagyobb kalandjainkat; persze ehhez lejjebb adtunk az igényeinkből is, de olyan borzasztóan mélyre sosem. Meglettek azok a kis helyek is, amikhez azóta is örömmel járunk vissza, hogy újra és újra végigjárjuk, vagy éppen egészen más vonalon menjünk végig. A túrázás nem véletlenül lett ekkora kedvencünk – és az sem véletlen, hogy már számos tanulmány szól a hatásairól, amik nyilván pozitívak, nagyon ritka, hogy valakinek nem annyira ajánlott, leginkább valóban hátráltató tényezőt jelentő fizikai sérülések ilyenek. A túrázás, a kirándulás jótékony hatással van a keringésre, ezáltal a vérnyomásra, a túl maga pulzusszámra, és talán nem meglepő, de javítja a közérzetet, az általános hangulatot is – ki ne élvezne gyönyörű tájakat bejárni, ráadásul nyugalomban, távol a nagyvárosok zajától? És hogy fokozzam, ha még nem lenne elég: különböző kutatások szerint más sportokhoz hasonlóan szintén jótékony hatást fejt ki ezáltal a depresszióra és még a vércukorszintre is, úgyhogy szerintem abszolút megéri belevágni a túrázás csodás világába, bármilyen nehéznek is tűnhet első látásra! Arról nem is beszélve, hogy nem kell maratonokat letúrázni, hiszen ennek is éppen az örömszerzés a célja – ha nem versenysportoló vagy, az a lényeg, hogy leld benne örömödet, semmi más nem számít; csupán persze a biztonságod és az egészséged, szóval a megfelelő túrafelszerelésekre mindenképpen fontos beruházni, ezen bizony nem érdemes spórolni. Hiszen egy megfelelő szett akár évekig is hű társad lehet, cserébe pedig teljes biztonságban lehetsz technikailag.

Persze az élet nem csak túrázás és mese, ezt akkor sínylettem meg igazán, mikor lakásom eladásánál és egy új vételénél nem voltam benne biztos, hogy energetikai tanúsítvány mikor kell pontosan – de szerencsére egy profi cég honlapján rátalálhattam a tökéletes megoldásra. Már csak azért is, mert annak idején hallottam kósza legendákat arról, hogy mivel a lakásom nagyon kicsinek mondható, talán nem kell rá, de ezt némileg furcsának tartottam, így inkább utánajártam – és milyen jól tettem! Mert való igaz, meglepően sok épületre nem szükséges energetikai tanúsítvány lekérése, de a legtöbbre természetesen igen, és a weboldal tanúsága szerint nyilván az enyém sem volt kivétel ez alól.

Na de kezdjük is az elejéről azzal kapcsolatban, hogy energetikai tanúsítvány mikor kell: leginkább akkor, amikor valaki eladja a lakását, házát vagy valamilyen ingatlanát, így akkor is ragaszkodjunk hozzá, amikor veszünk egyet! Gyakran elfelejtik ezt és akkor kapnak észbe, amikor a fogadott ügyvéd figyelmezteti őket, akkor pedig megy a kapkodás, hiszen ki tudja, hány vevő úszik el éppen a tanúsítvány hiánya miatt… hát, maradjunk annyiban, hogy ahogyan minden mást is, ezt is jobb előre kikérni és már teljes hirdetést adhatunk fel, legyen szó magán eladásról vagy ingatlanos segítséggel történő értékesítésről.

Persze azt is érdemes alaposan kiválasztani, hogy ki végezze el pontosan az energetikai tanúsítvány kiadásához szükséges felméréseket, hiszen sok múlhat rajta. Én nem véletlenül ajánlom mindenkinek a már fent is belinkelt céget: amikor megláttam, mennyi információ van a fentiek mellett még a weboldalukon, és mindez milyen jól összeszedetten, nem is volt kérdés, hogy őket keresem fel! Már csak azért is érdemes őket választani, mert minden hétköznap dolgoznak, ráadásul 12 órás munkaidőben, így reggel 8 és este 20 óra között gyakorlatilag bármikor fel lehet őket keresni a tanúsítványokkal kapcsolatban – bárki napirendjébe beillik! Ráadásul az űrlapjuk kitöltésével ingyenes visszahívás is kérhető! Az előzetes telefonbeszélgetés alkalmával pedig előzetesen begyűjtenek minden számukra fontos információt, így már felkészülten tudnak érkezni a helyszínre.

Szerencsére a lefedettségük is országos, így gyakorlatilag bármelyik településre megoldható a kiszállás, az árlistájuk pedig elérhető szintén a már előbb is írt linken. És erre nem is adódik plusz kiszállási díj normál esetben, kivéve akkor, hogyha a település, ahol a lakás található, túl nagy távolságra van a nagyvárosoktól, hiszen akkor nyilván nekik is több utazással jár – viszont nem kell megijedni, mivel a helyszín is egyeztetésre kerül telefonon, a kiszállási díj esetleges költségeit sem hallgatják el, hanem már akkor eldöntheted, hogy belefér- e ez a plusz költség a számodra. Miután megérkeztek, az energetikai tanúsítvány kiadásához igen sok dolgot szemrevételeznek, ilyenek például a lehűtő felületek; természetesen a nyílászárók és azok állapota; a padló és fűtési rendszer; illetve a melegvízellátó-rendszer állapota sem elhanyagolható tényező.

Ami szuper, hogy annak ellenére, hogy ez országos hálózatról van szó, a rendszerük elképesztően gördülékeny, hiszen alapvetően már 24 óra alatt elkészülnek a tanúsítványok a helyszíni szemle alapján; viszont amennyiben valamilyen oknál fogva kiemelkedően sürgős, lehetőség van arra is, hogy már 12 óra alatt elkészítsék azt! Ebben az esetben, ha eladáshoz szükséges, akkor az ügyvédnek el tudják küldeni a tanúsítvány azonosító számát, amely alapján már meg is írható a szerződés. És ugyan a dokumentum csak egyetlen példányban kerül kiállításra, akkor sem kell senkinek kétségbe esnie, ha esetleg ez elkallódik, hiszen a cég vállalja a 10 éven át tartó megőrzésüket, így bármikor újra le lehet kérni azt.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy miért is pont 10 év ez az intervallum: én sem értettem, mígnem tovább olvasva kiderült számomra, hogy a tanúsítványok érvényessége is pont ennyi idő, így ez egy teljesen jó, alaposan átgondolt megoldás és megőrzési idő, ami szintén elképesztően ügyfélközpontúvá teszi őket. Persze ez a 10 év abban az esetben marad ennyi, hogyha az ingatlanban semmi olyan nagyobb kaliberű változás, beruházás nem történik, amely ezen változtatna, például egy hőszigetelés – hiszen ezeknek rendszerint éppen az energiatakarékosság a céljuk, így az energetikai besorolása is változhat a háznak; szóval, ha 10 éven belül ismét értékesítenéd és történik ilyen, akkor érdemes új felmérést csináltatni.

Persze, ahogy már az elején említettem, van néhány típusú épület, amelyekre abszolút nem kell ilyet igénybe venni. Ilyenek például a vallási célúak, az ideiglenesen, maximum 2 év használatra tervezettek, a mezőgazdasági felhasználásúak… Szóval széles a kör, így, hogyha mégis bizonytalan vagy, érdemes megnézni ezt a listájukat is. Számomra nagyon nagy könnyebbség volt, hogy rájuk találtam és általuk gyakorlatilag napok alatt elrendeződött az eladás ezen oldala is!