Szolgáltatások

Szigetüzemű napelem rendszer engedélyeztetés? Nincs rá szükség!

Tavaly október vége óta nincs lehetőség arra, hogy valaki a hálózatra történő csatlakozását jelentse be. Illetve bejelentheti, de el fogja utasítani ezt az igényt a szolgáltató. Az indoklás az, hogy nem elég korszerű a villamos hálózat ahhoz, hogy ekkora mértékű visszatáplálást kezelni tudjon. Hogy ez igaz-e, vagy csak egy ürügy arra, hogy a szolgáltató továbbra is megszedje magát a lakosságból – nem tisztem eldönteni. Az viszont tény, hogy ez a helyzet új megoldásokat szült a napelemes iparban. Vagy mégsem?

A szigetüzemű napelem rendszer engedélyeztetés nélkül telepíthető termelő rendszer. Hogy miért? Azért, mert teljesen függetlenül működik a hálózattól, ahhoz semmilyen formában nem kell kapcsolódnia, így csak az szabhat neki korlátot, hogy a háztartásban milyen lehetőségek vannak a kiépített villamos hálózatot illetően. Mivel egy ilyen eszköz nincs összeköttetésben a szolgáltató által létesített hálózattal, így nincs miért vagy mire engedélyt adni, hiszen nem történik hálózathoz történő csatlakozás. Ezzel pedig lényegesen leegyszerűsödik az ügyintézés, nem kell arra hónapokat várni, hogy megérkezzen a csatlakozási jóváhagyás – vagy épp az elutasítás. Igen, mert akár a negatív eredménynek is hónapokig tarthat az átfutási ideje, mialatt valaki már lehet, hogy meg is csináltatta volna inkább a szigetüzemet.

A szigetüzemű napelem rendszer engedélyeztetés egyedül akkor jöhet szóba, ha esetleg hosszú távon szeretnénk meghagyni a hálózatra való csatlakozás lehetőségét, hátha egyszer visszatér egy szaldóhoz hasonló módszer. Ekkor ugyanis hibrid rendszer épülhet ki, ami ugyan míg szigetüzemként működik nincs szükség az engedélyre, de ha az invertert a szolgáltatóhoz is csatlakoztatni szeretnénk – mert a kialakításából fakadóan lehetőség van rá – ahhoz már kelleni fog az engedély.

Ebben az elrendezésben egyébként az a legjobb talán, hogy magában hordozza a totális függetlenséget a mindennemű áramszolgáltatóktól, de ha egyszer mégis érdemes lenne újra csatlakozni egy korábbi megtérülés elérése végett, akkor arra is meghagyja a lehetőséget. Bár egy hibrid inverter drágább is épp ezért, a lehetőséget mégis érdemesnek tartom meghagyni.

A szigetüzemű napelem rendszer engedélyeztetése tehát nem fog határt szabni a zöld fejlesztéseknek a háztartásban. Azonban a pénztárca szűke annál inkább! Ugyanis azzal, hogy nem lehet a hálózatra visszatáplálni, muszáj eltárolni az energiát, különben rengeteg elvész és mondjuk az alacsonyabb termelésű időszakokat nehéz lenne átvészelni csak saját energiából. Erre az a megoldás, hogy a szigetüzemben akkumulátorokat használunk, amelyek tárolják az energiát. Kapacitástól függően egy éjszaka gond nélkül átvészelhető vele még akkor is, ha buli van a házban. Azonban ezeknek az energiatárolóknak megkérik az árát, hiszen jelenleg ez az egyetlen módja a napelemes rendszerek telepítésének az országban (leszámítva azt, ahol már van engedély a csatlakozásra). Ezt pedig nyilván kihasználják a kereskedők. Szóval kaphatunk egy működő, szolgáltatóktól független energiaellátó rendszert, viszont azzal is számolnunk kell, hogy ez ebben a formában jóval lassabban fog megtérülni, mint egy szaldós elszámolással működtethető, akkumulátor nélküli napelemes rendszer. A mai kiszámíthatatlanul változó világban ez persze még így sem rossz konstrukció szerintem, hiszen a drága, de kiszámítható függetlenség sokkal jobb, mintha télen kikapcsolják a gázt, vagy annyira drágává válik, hogy nem lehet kifizetni. Itt előre kifizetjük az árát, aztán már csak használni kell, míg vissza nem hozza.

A szubjektív véleményem az, hogy ahogy a napelemrendszer.info-n is említik, valamilyen szaldóhoz hasonló elszámolási forma még vissza fog térni. Nyilván ez sokkal inkább piaci árazással bír majd, ami soha nem fogja a vásárló érdekeit szolgálni, de amíg a visszatáplált energiáért nullánál több pénzt adnak (persze csak elméletben), az már jobb, mint a zérus visszatáplálás. Úgyhogy valószínűleg itt már nem a lesz-e, hanem inkább a mikor a jó kérdés.

Sokan mondják, hogy ez majd a villamos hálózat fejlesztésével jöhet el, mert jelenleg nem bírná el ezt a mértékű visszatáplálást. Csak az a helyzet, hogy amíg a szolgáltató egy nyomtatványon hónapokon keresztül ül, addig vajon teljes városnyi villamos hálózatok fejlesztését vajon mennyi idő alatt lenne képes elvégezni? Mindezt úgy, hogy 7 évünk van hátra az ígért EU-s irányszám teljesítésére annak ügyében, hogy mennyi zöldenergiát termelünk az országban – mondanom sem kell, hogy a vállalt mennyiség töredékénél járunk. Ez is arra enged következtetni, hogy a mostani megállj csak ideiglenes és előbb, vagy utóbb kénytelenek lesznek ösztönözni ez a fajta beruházást.

Nekem továbbra is talán az a legszimpatikusabb megoldás, hogy a szigetüzemű napelem rendszer engedélyeztetés nélkül kiépülhet, aztán meg majd csatlakozunk akkor, mikor lehet és akkor, ha megéri. Minden mást úgysem tudunk befolyásolni, tehát nem érdemes rajta bosszankodni. Inkább olvasgassátok a napelemrendszer.info-t, hogy követőben maradjatok az új információkkal és fejleményekkel, vagy hogy a megfelelő helyről tudjátok megrendelni a rendszer kiépítését.