Programok Szolgáltatások

Látogatás Európa legmagasabb vízeséséhez

Hogyha vízesésről van szó, akkor határozottan számít a méret, ugyanis minél nagyobb vagy magasabb, annál látványosabb. Bár a kontinensen a legbővizűbb címet a Rhine vízesés viseli, a legmagasabbat viszont Ausztriában találjuk.

A Krimml vízesés a Hohe Tauern Nemzeti Parkban, a Salzburg tartományhoz tartozó Krimml település közelében található, és világviszonylatban az ötödik leghosszabban alázuhanó vízesésnek számít. Nem csak magassága, de elhelyezkedése miatt is, mesésen gyönyörű.

1687 méterrel a tengerszínt fölött, 19. századi ösvényeken közelíthetjük meg ezt a 370 méter magasból aláhulló csodát. Az ösvények alkalmasak sétára, de a sportosabb kedvűek, akár szaladhatnak is. Az ösvényeken kialakított panoráma pihenők is teljesen varázslatos látványt nyújtanak, ahol padokon pihenhet az elfáradt utazó.

Itt 17 gleccserfolyó egyesülése zuhog a mélybe, három lépcsővel, ami külön érdekességnek számít. Ezen felül a magasságnak köszönhetően a vízpára gyakran jégtakaróként lepi be a környező sziklákat és növényzetet. Ezt az elképesztő látványt egész közelről csodálhatjuk, ugyanis egy 90 perces mászás során, feljuthatunk a vízesés tetejére, közben, a pihenőkön meg-megállva és belefeledkezve a látványba.

Bár a vízesésekre nem úgy gondolunk, mint téli látványosságok, egy próbát mégis megér a Krimml téli látogatása. Ez a túra már alapos felkészülést igényel, ugyanis télidőben sokkal nehezebb és veszélyesebb a terep a vízesés fele. De amennyiben van egy kis szerencséje az utazónak, láthat olyat, amilyet biztosan nem, soha életében: ritka, de télen néha teljesen befagy a vízesés, ezáltal létrehozva egy óriás néma jégkatedrálist, amely a fejünk fölé tornyosul 370 méterre. Páratlan és valóban egyedi látvány.